Здравните власти и Националният съвет на религиозните общности в България ще си

...
Здравните власти и Националният съвет на религиозните общности в България ще си
Коментари Харесай

Съветът на религиозните общности у нас ще помага за ваксинацията срещу COVID-19 |

Здравните власти и Националният съвет на религиозните общности в България ще си сътрудничат за разпространение на изгодите от имунизацията против COVID-19 и спазването на противоепидемичните ограничения, оповестиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Това се договориха по време на среща министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, ръководителят на Националния съвет на религиозните общности в България Роберт Джераси, секретарят на Епископски конференции на католическата черква отец Петко Вълов, секретарят на Обединени евангелски църкви Грета Ганева и специалистът в отдел „ Външни връзки " на Главното мюфтийство Хайри Емин.

Представителите на вероизповеданията са на мнение, че на този стадий от пандемията трябва да бъде върнато доверието в научните достижения в медицината и имунизациите.

„ Нито една вяра няма доктринални забрани против имунизацията. Винаги сме призовавали за съблюдаване на ограниченията като отдалеченост, стерилизация, носене на защитна маска за лице, както и за имунизация. Предвид идните светли празници дано призовем миряните към примирение и добрина, към разсъдък и обич към близък ", уточни Роберт Джераси.

„ Много държа до жителите да доближат точните послания, да разбираем на всеки какви са рисковете от заразяването с вируса и какви са изгодите от имунизацията. Ще съм признателна да се обърнете към религиозните общности, апелирайки към религия в науката и спазването на противоепидемични ограничения, изключително по време на идните празници ", уточни здравният министър Асена Сербезова.

По думите ѝ статистиката ясно демонстрира, че над 80% от признатите в лечебни заведения пациенти с COVID-19 са неимунизирани, а броят на приетите в болница неимунизирани в интензивните отделения надминава 90 %.

В срещата присъединяване взе и доктор Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз, която пое ангажимент в къси периоди да бъде извършена и среща сред Националния съвет на религиозните общественост и съсловната организация на лекарите в България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР